Přednáška o profesoru Absolonovi v Café Barrande na Žižkově

Včera, tedy 16. 1. 2014 se v přírodovědném klubu Café Barrande uskutečnila velice zajímavé povídání pana Josefa Rubína, bývalého šéfredaktora vydavatelství Academia, o profesoru Karlu Absolonovi. Vyprávění se vztahovalo především k Absolonově dvoudílné publikaci Moravský kras. Profesor Absolon tuto knihu psal 60 let a po dokončení rukopisu se obrátil přímo na ministerstvo kultury se žádostí o vydání. Absolon už prý byl takový, že se nezdržoval chozením ke kováříčkovi, šel přímo ke kováři. Vydavatelství Academia, které bylo přímo ministrem kultury pověřeno zjistit, zda je kniha vhodná k publikování, vyslalo právě pana Rubína do Brna, aby navštívil Karla Absolona.

Při návštěvě pan Rubín zjistil, že se jedná o Absolonovo celoživotní dílo, čítající cca 2400 rukopisných stran a velké množství mapových podkladů. Mapy byly prý tak velké, že dosahovaly několika metrů a byly kresleny na rolích „balicího“ papíru. Už od pohledu bylo prý vidět, že je nutno knihu vydat, ale že v takovém rozsahu se vydat nedá. O tom však Absolon nechtěl ani slyšet, to že prý všechno raději spálí… Ještě taková perlička, vzhledem k tomu, jak dlouho Absolon svou knihu psal, byla první část rukopisu ještě psaná rukou, až později pak na psacím stroji.

Nicméně bylo tedy rozhodnuto, že se kniha vydá, ale bylo potřeba určit recenzenta, který knihu po odborné stránce připraví do tisku. A nastal velký problém, protože Absolon většinu geologů, kteří padali v úvahu, příliš neuznával. Nakonec se této práce ujal profesor Kettner.

Nastal však jiný problém, rukopis se ztratil. Došlo k tomu prý tak, že v posledních letech života byl Absolon velice nemocný, ležel v nemocnici pod sedativy a příliš o sobě nevěděl. Toho využil jeden brněnský výtvarník, který si nechal od Absolona podepsat, že dílo bude ilustrovat a sám jej také vydá. Nakonec se Absolonově manželce podařilo zpochybnit tuto smlouvu a rukopis získala zpět.

Práce na vydání této knihy trvaly velice dlouho a kniha vyšla až deset let po Absolonově smrti. Zajímavé je, že do knihy se dostala pouze přibližně polovina z rukopisu…

Dále jsme se od Dr. Rubína, který se o Karla Absolona velmi zajímá, dozvěděli o tom, že Absolon byl zdatný obchodník a mediálně za první republiky velmi známou osobností. Ať již svými výzkumy v Moravském krasu, tak i nálezem Věstonické venuše (kterou ale sám osobně nenalezl, nalezl ji dělník, kterého Absolon na výkopech zaměstnával).

Pokud byste se o profesoru Absolonovi chtěli dozvědět další podrobnosti, odkážu vás na Wikipedii.

Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *